AKTUELLT

ETT ÅR MED REKOVIN

Inlägg no. 23

2020-11-25


2019/11/18

Sverige, Orosåret 2020.

Nu har det gått rätt precis ett år sedan vi satte oss ner och började jobba med Rekovin. Mycket av det vi trodde har hänt, mycket av det vi inte trodde har hänt och mycket av det vi trodde har inte hänt. Så vi bjuder gärna in till en liten tidsresa.

Vi startade med en idé och en affärsplan. Vi jobbade igenom idén, hittade namnet Rekovin, som var på vippen att bli nåt' annat. Det kunde blivit Ekolovin, Scribevin eller Okeyvin tom Scribesvin om det inte hade låtit som scribe-svin ︎ var på tapeten. Vi registrerade mellan tio och tjugo domäner innan vi bestämde oss för Rekovin,- som vi är väldigt nöjda med. 

Otto drog rätt tidigt upp riktlinjerna för den grafiska utformningen, hemsidans struktur mm och körde igång med jobbet. Vi fick bra hjälp med feedback från närmast sörjande och mycket har vi pillat på och ändrat men grundtanken består definitivt.Odlarna.

Så var det dags för odlarna och vinet. I och med att idén var och är, att importera natur- och biodynamiska viner från Europa med så kort transportsträcka som möjligt, så började vi i den närmaste hörnan av vinodlar-Europa. I Research-arbetet så stack Alsace som område ut, både gällande stor andel små gårdar, hållbarhetstänk och natur- och biodynamisk odling. Att Jag sedan länge haft ett gott öga för Alsace vinerna hjälpte väl kanske till i valet.

Vi hade bestämt träff med några få utvalda. Vi besökte Christian Binner och träffade Christian för en rund tur, Michéle ordnade provning och berättade om vinerna och bjöd på en egen must av äpplen från berget. Vi hälsade på Julie källarmästaren, Beatrice, Christians syster som hjälpte oss med skeppningen, Christians pappa som ansvarar för spritframställningen och tom Blackie deras hund som gärna ville vara med. 

Hos Bruno och Theo Schloegel stannade vi i sex eller sju timmar.  Vi gick till botten med Alsace keltiska ursprung, Berggrundens och jordmånens beskaffenhet och hur detta påverkar vinerna. Sedan var det besök i vingården och en kraschkurs i "vildodling". Bruno och Theo söker  mångfald och härdade plantor som inte behöver varken gödsel eller bekämpningsmedel för att klara insektsangrepp eller andra utmaningar. Stabila druvor ger stabila viner utan påverkan. Theo presenterade vinerna, vi provsmakade fjolårets på flaska och allt som pågick i källaren, från tankarna direkt. -En otroligt omvälvande dag!

Andra dagen i Alsace träffade vi, före detta elitskidåkaren Ludovic med sina rena nästan ballistiska viner. Biodynamiskt och med flera viner, mer åt naturvinshållet på gång. Hos Katia och Etienne Simonis möttes vi slutligen av en generositet både från Katia och Etienne och i deras viner, Biodynamiska, generösa och fulla av energi. Katia har gång på gång hjälpt oss att göra rätt i djungeln av skeppning, skatt och administration, -Tack så mycket för det!

2020/01/31 ︎︎︎ 2020/02/02


Vi bestämde träff med Luc Faller på mässan i Anger och vi började mässbesöket hos honom. Han berättade sin historia, hur han tagit över och hur han och hans fru bestämt sig för att riska allt och ställa om. Fantastiska viner som vi sedan fick med på vår urvals provning tack vare Lucs snabba agerande. Viner som i sig själva var värda omvägen på kanske 100 mil tur och retur till mässan i Angers. -Tack för att vi fått representera er alla och era viner i Sverige,  det gör det värt att kämpa på!2020/02/03 ︎︎︎ 2020/02/04

Vinvalsprovning.

Vi hade väl tur i oturen att vi besökte Alsace och Vinmässan i Angers i månadsskiftet Januari/Februari. Det var före Corona utbrottet och vi blev inte smittade. Vi fick med oss en härlig känsla hem, en hel hög med viner och ett samarbetet med de fem odlare som vi nu representerar.

Nästa steg var att välja vin att importera till Sverige. Så nu var det dags för vår commuinty att börja jobba. Vi ordande en provning med alla viner vi fått med oss hem. Tre grupper om ca tio personer som provade, diskuterade och skrev bedömningar och kommentarer. Vi hade sett till att det fanns glas och spottkoppar och förhållningsordern var att spotta åtminstone till en början med. - det följdes sådär kan man väl konstatera. Lite olika maträtter för matchning och vi var noga med att få in "protokollen" innan alla gick hem. Dagen efter gjordes inga analyser av resultatet det fick vänta tills huvudet var brukbart igen.

När valen var gjorda, baserat på provningsresultaten, så var vi en liten skara som provade en andra gång. Det var några viner som valdes in på det Robban K döpte till "Founders nose" ett slags wildcard  in på listan över vilka viner som skulle köpas. Med tanke på timingen så pratar vi då någon vecka hit eller dit innan Corona viruset skulle drabba oss mer konkret med social distansering -så där stod stjärnorna rätt på himlen för oss. När sedan Covid-19 viruset blivit döpt och fått utbredning så har alla vidare besök, provningar och nya val lagts på hyllan. - Vi vill gärna besöka våra odlare och möta dem på deras gårdar för att förstå hur dom tänker och vi tar gärna hjälp av vår community innan vi importerar igen. Men tills vidare ligger vi lågt. ︎

2020/02/20


Storskalig distribution riskerar hindra mer lokalt, hållbart och småskaligt!

Att den storskaliga distributionsapparaten skulle innebära svårigheter för oss att nå ut, var vi inställda på, men att byråkratin nästan är modellen och verktyget för att hålla småskaligheten utanför blev en läxa. Jag har nu ett excel ark (225-rader) där jag fyller i produktinformation för ett vin innan jag tar mig an Systembolaget, Validoo, etc. med att uppfylla deras produktrapporterings krav. Vi hanterar ju redan hos odlarna ekologiskt och biodynamiskt certifierade produkter ändå krävs så mycket mer att leverera det som borde vara det "normala" - Det är stordriftade, förgiftade produkter som skulle ha extra arbetet, inte de små ekologiska producenterna!  Jo jag vet, vårt välstånd har växt fram med produktivitetsökningar, tyvärr åstadkomna med kemikalier, konstgödsel, mekanisering och överuttag och försvaras av den byråkrati som byggts upp parallellt. Omställning till hållbart är mycket mer djupgående för samhället än jag kanske trodde, men ändring måste ske och institutioner och konventioner måste falla!

Fler upptäcker våra viner utan att vi kan kommunicera direkt med er!

Hur som helst, till slut var vinerna där, tillgängliga för alla som kan och vill beställa vin på Systembolaget. Vår första order fick vi den 21 April, lätt att minnas för det var min födelsedag :-). Systembolaget har en Leverantörsportal för leverantörer att hantera order och fakturering - som funkar bra.  I början visste vi vilka som beställt varje flaska. Kom ordern via systembolaget på Linnégatan så var det Viveka D, kom det från Solna så var det Daniel och Jennifer. Successivt blev det svårare att gissa; -vem bor där? frågade vi ofta, tills vi insåg att vårt vin faktiskt köptes av för oss okända personer. (Vi gissar fortfarande av gammal vana…). Vi tror att en restaurang på Gotland köpte av oss i somras och vi letade som besatta utan att få vår nyfikenhet stillad.  Att vi faktiskt inte har direkt kontakt med dig som kund är naturligtvis tråkigt. -Vi är så nyfikna! Vi har haft lite kontakt över mail med några av er, men i realiteten väldigt få. Vi drog igång med ett instagram konto för att komma närmre men det är klart man saknar direkt kontakt, utan tvekan! Vi får se när Coronan släpper sitt tag om oss om vi inte skall kunna göra lite bättring. 


2020/04/06


Leveranser på några dagar till hela Sverige!

Så har leveranserna ökat månad för månad. Vi hade en "all time low" i Augusti, vet inte varför. Vi strulade med emballaget i början. Vi hade ambitionen att återanvända och minimera användandet av emballage till den grad att vi fick krossade flaskor i transporten. Med hjälp av Anders A har vi fått tag på mer "krossäkra" kartonger. -Jag tycker fortfarande att transport bolagen borde kunna göra bättre, om inte annat så för miljön! Vi håller på att byta tejpen från plast till papper och ni som kunder hjälper till bra genom att beställa mer än en flaska åt gången. ︎ Det blir naturligtvis mindre CO2 utsläpp om vi skickar mer än en flaska åt gången.


2020/08/18


Systembolaget ger som standard 8 dagar från order till leverans. Vårt rekord är tre timmar. Då la jag (som privat person) ordern, klockan tre. Rekovin fick orden i leverantörsportalen tio minuter senare. Vi packade den och körde paketet till Systemet på Torpavallsgatan som i princip bara tog emot, kollade leveransen och SMSade mig att ordern fanns att hämta. Jag plockade upp den före stängningsdags. - Det tar längre tid för oss att nå ut normalt men jag tror vi "slår" de åtta dagarna ordentligt, i hela vårt långa land. Som förespråkare av småskalighet vill vi att alla i Sverige skall kunna beställa våra viner, i stad såväl som utanför. 


Naturvin leder väg!

Jag skulle säga att det är mer energi och rörelse kring naturvin än för biodynamiska viner i Sverige. Samtidigt är vägen för många naturvinsodlare den biodynamiskodlingen. Många  naturvinsodlare gillar att sköta sig själva och är inte alltid så välvilligt inställda till certifiering, tex biodynamisk demeter certifiering.

Jag tror att det är bra att många går via biodynamisk odling och verkligen bygger från grunden. Hälsosamma jordar, stabila, tåliga vinstockar, bra källare och minimal påverkan vid vinifiering händer inte över en natt. Omställningen, om den är seriös, innebär enorma investeringen i värderingar, arbetsinsats, risk, tid etc. Gör man den, på en liten gård så kommer man inte att ta genvägar, böja laborera eller fuska sig till resultaten eller bara sätta nya etiketter på ett lika dåligt vin som tidigare. -  Jag är övertygad (-om det inte framgått tidigare…) om att man skall titta efter små odlare för att inte bli lurade av trendsökare. Verkligt oberoende organisationer /media som Naturvinsguiden är också trovärdiga. Biodynamisk odling och biodynamiska viner mycket större utanför- än i Sverige av någon anledning. Speciellt sommelierer är väldigt positiva till viner som är biodynamiska för att de är så väl lämpade för kombinationen med mat. Om man pratar att man skall må bra i hela kroppen (och knoppen…) av ett naturvin så pratar man om drickbarhet för biodynamiska viner; fruktighet, (sällan bombastiska) sälta och mineralitet, - det vi vill ha vid bordet.  -Sommelierens jobb är ju lite förenklat att ge en perfekt kombination av mat och vin.Information och Marknadsföring

En annan lärdom är kring marknadsföring av alkohol. Generellt ställer jag mig bakom alkohol politiken som förs i Sverige ( Jodå, jag förstår att i liberal-moderna termer är det en mossig åsikt). Jag tycker också att Monopolet till allra största del gör ett bra jobb. Jag tycker inte att monopolet skall försöka köpa billigt och kortsiktigt och jag tycker att man skall använda sin makt att våga göra annorlunda, differentiera mellan sortimenten som man har att jobba med redan idag. "Standard", "tillfälligt" och "beställning".  

Marknadsföring av alkoholhaltiga drycker är beskrivet i alkohollagen men som alltid när något är förbjudet eller kraftigt begränsat skapas vägar runt. Vad jag, lite omoget förstår är att det skapats rätt många halvkrokiga vägar i ankdammen, och det ser inte lagligt eller juste ut. Det är väl ingen katastrof men det gör det dubbelt svårt om vi vill ställa om till småskaligt och hållbart. Man skulle vilja tro och jag hoppas verkligen att ett statligt monopol med det speciella uppdrag som systembolaget har kan göra mycket bättre än ett kommersiellt oligopol. Jag tror systembolaget skulle kunna göra mycket mer och använda sitt tillfälliga och beställningssortiment för att driva på omställningen till för småskalighet och hållbarhet minska  och inte minst förbättra sin information och e-handel.

-Vi hoppas verkligen på det!

Jag skrev tidigare att om omställningen skall ske måste institutioner och konventioner falla -den institutionen behöver inte vara monopolet!


>Reko

Rekovin har en ambition att även hjälpa andra, utanför vinet. Vi tror inte vi kan göra jätte mycket men nåt' . Nu under start-up fasen bestämde vi oss för att försöka hjälpa andra som också vill starta sitt eget företag. Vi tänkte att vi kunde hjälpa med handledning och genom att dela med oss av våra göranden och även misstag. Vi skulle försöka hitta företag, som vi jobbar med, som också tyckte detta var intressant och ville vara med och hjälpa till. Vi trodde vi skulle kunna coacha-igång fem andra att starta sina företag och att vi skulle ha samarbetspartners som var inne på samma linje, kanske bank, försäkringsbolag, mentorer, nåt' kontorshotell eller liknande.  En ror vi iland tack vare att Otto bestämt sig för att starta sitt eget bolaget som grafisk formgivare. Bitte N som har en gedigen bakgrund på området har fungerat mentor för Otto men i övrigt har vi inte kommit så långt. Hur går det då ?

Ja, jag  gjorde ju en affärsplan redan innan jag frågade Otto och vi satte igång med arbetet.  År 1 ”start-up”, År 2 ”växa till oss” och År 3 ”Stabil” Om man är lite snäll mot sig själv så tror jag att vi kan kvittera av det flesta områdena i ”Start-up”fasen, men vi har inte kunnat besöka varken odlare och ta in nya viner eller besöka restauranger för att väcka intresse för våra viner. Så volymerna är klart lägre än vad vi sa i affärsplanen och rent ekonomiskt går det inte runt än.

Vi har nu ca en till två order per dag ︎ och två till tre flaskor per order ︎︎ och det ger inte täckning för våra kostnader. Några månader har vi gått plus men inte tillräckligt för att täcka kostnader vi hade i början av året med tex resan till Alsace och mässan i Angers.

Jaja, -inget gott eller roligt kommer utan uppoffring! Det är ju inte heller så att det inte är många som drabbats mycket värre än vi av Corona.  Vi har roligt, vi lär oss massor varje dag, många engagerar sig och hjälper oss, våra odlare peppar oss och vi känner att vi är på väg. - vi följer en plan och vi gör nåt’ gott! Det och en flaska gott vin då och då -vad mer kan man önska?
        ︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat