AKTUELLT

SKALDJUR!

Inlägg no. 19

2020-11-03︎︎︎ Rohrers sylvaner till räkorna.

Hösten är här med vackra färger, klar luft men också regn, storm och korta dagar. Tyvärr är vi kvar i vår sociala distansering, vi tar ansvar och tillsammans börjar det tära på oss. Om man kan göra det där "lilla extra" för nära och kära så betyder det givetvis väldigt mycket just nu.

Ett sätt för oss har vart att lyxa till det är med vin och skaldjur! Därför har vi Skaldjur som tema under November. Det finns faktiskt ytterligare en koppling till Pandemin,  exporten av skaldjur från Sverige är för närvarande begränsad så tillgången och priserna är gynnsamma för oss som vill passa på att njuta på hemmaplan.

Det känns som att skaldjur smakar extra gott på hösten, men det fick jag inget stöd för från Douglas (Dogge) Österberg vår lokala fiskhandlare. "Räkorna har två perioder om året när dom ömsar skal och då blir lite mjuka men det kan ske lite när som helst på året. Kräftorna är som bäst hela året!, krabborna skall vara fullmatade men det är dom från sommaren och en bra bit framåt men hummern är så klart en höst företeelse…." Jaja som sagt, typiskt bra på hösten!


"Räkan skall vara röd och glansig" säger Dogge. Men när vi frågar om tips…  "Det enkla är det goda". 80% av de räkor Dogge säljer går på fredagarna. Då vill vi ha nåt' gott men också enkelt. -Lägg upp räkorna, dela en citron, rosta en Snoddas, ett salladsblad och eventuellt majonnäs och ett glas vin och du är hemma. Vi återkommer till vinet.

Kräftor, och om det inte är kräftparty-tider så pratar vi havskräftor, är lite mer krävande. Inte så att man behöver så mycket mer tillbehör men man kanske lockas att göra nåt mer. Ugns gratinerade havskräftor tex är lätt beroendeframkallande. Mannerströms bidrag till mathimlen måste i alla fall delvis stavas ugnsgratinerade havskräftor.

Krabban skall vara fullmatad och Dogge tycker att de svenska krabborna som fiskats söder om Göteborg, utanför Hallandskusten, ut till Läsö i Danmark är bäst. Krabbsmöret i hanarna är godare än hos honorna men det kanske är överkurs.


Vin till skaldjur då? Ja vi har testat lite och vi bjöd givetvis med Dogge att prova med oss. Vår första reaktion är att Alsace verkligen Äger bordet! Den andra att det faktiskt spelar roll vilket vin man väljer. Vi tyckte att Rohrers Sylvaner passar perfekt till räkorna -och det kan absolut serveras väl kylt! Till kräftorna, fortfarande naturellt, föll vårt val på Simonis Sylvaner, vieilles vignes. Rätt intressant att Sylvaner passar så bra till, förväntningen var kanske att riesling vinerna skulle stå ut. Men smaken är som baken… Vin till de gratinerade havskräftorna, ett Simonis Pinot Gris förstärker smaskigheten och ett Faller Riesling Fruehmess bryter av med fin syrlighet.

Efter att ha ätit skaldjur i på alla kontinenter vågar jag mig på att säga att-skaldjur blir inte bättre än i Skagerrak och Kattegatt. Jag har haft kollegor och vänner på besök och efter några rundor är dom övertygade om att det kalla vattnet i havet utanför oss är orsaken till världens bästa skaldjur, så det där med att lyxa till det….


︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat