AKTUELLT

ÄNTLIGEN VINSKÖRD!

Inlägg no. 18

2020-10-21Simonis själv ︎︎︎

Vinskörden sker nog med en blandning av känslor, Härlig! För nu skall druvorna in och det jobb man lagt ner i vinberget skall resultera i fina vindruvor. Beroendet av vädergudarna är över. Jobbigt! För det är riktigt hårt arbete att skörda, men hårt arbete för ju också människor tillsammans och så är firas det! så äntligen vinskörd ! är nog inte fel rubrik.

I år skedde skörden tidigt hos våra odlare i Alsace, faktiskt nästan lika tidigt som 2018 med sin rekord varma sommar. För våra små odlare var inte skördearbetet annorlunda än normalt med tanke på Covid-19 pandemin.

Bruno och Theo hos Maison Lissner hade sina första druvor inne redan i slutet av Augusti(!) och Theo Jublade förväntansfullt när han var igång! Skörden pågick under september och var klar den 1:a oktober.De övriga odlarna låg någon vecka senare, start i början av september sen blev det paus. En värmebölja svepte in söderifrån med temperaturer upp till 30 grader mitt på dagen, vi fick en liten släng av den ända upp till Sverige om ni minns. 25-30grader är för varmt för skördade druvor så man fick helt enkelt pausa arbetet för att skydda druvorna.

Etienne och Katia Simonis började den 3:e september och under fem dagar skördade dom Cremant, Pinot Noir och Pinot Gris. Sen tog dom en paus och skördade sedan sina övriga druvor under andra halvan av månaden och var färdiga den 25:e. -Dom är väldigt nöjda med balansen och kvalitén på vindruvorna. ! Luc Faller rapporterade om en tidig skörd med "excellent qualité" på druvorna."As every year, we made a beautiful pinot noir.The grapes were very beautiful and healthy. We did maceration with 70% whole grapes for 3 weeks." - Kommentar från Etienne Simonis.

Så förutom att värmen i mitten av månaden gjorde det nödvändigt att pausa, så var förutsättningarna bra och det var en solig och "okomplicerad" skörd 2020.

Sommaren var het med relativt låg nederbörd. Att druvorna skulle nå full mognad var det nog ingen som tvekade inför. Balansen var nog mer av ett bekymmer men tack vare att våra odlare odlar naturligt och biodynamiskt så klarar rankorna den stress som värmeböljor och torka kan förorsaka.  

Mängden druvor varierade väldigt mycket från läge till läge beroende på värmen och torkan under sommaren, men man kan nog säga att det till slut blev en rätt genomsnittlig mängd som landade i vinkällarna.  "We did a Pinot Gris maceration for the Cuvée Tangerine and we tested for the first time a Gewurztraminer maceration. It is this maceration that gives the light pink colour in the photo." - Simonis igen.

Nu puttrar det i deras vinkällare och vi får återkomma när vi hör lite mer om hur årgången smakar.

Vi har hört om mer och fler skalmacererade dvs Orange viner också från våra biodynamiska odlare som normalt är mer klassiska i sin smakprofil.


︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat