MAT & VIN

BLAND SKÖRDEFESTER & ROTFRUKTER

Inlägg no. 17

2020-10-09
När vi bestämde oss för att ha skörd och rotsaker som tema för oktober så sa Otto “vin till soppa, funkar det?” Jag svarade snabbt men fastnade i resonemanget eftersom det gick ut på att alla våra viner passar till all vegetarisk mat och förresten nästan allt annat också, eller? Så vi gjorde lite research om det bara är vi som tycker så, eller om det ligger någon sanning i vår föraning. Det finns åtminstone rätt många etablerade sommelierer och vin-kändisar som nog är inne på samma spår men också dom som inte tycker att tex naturvin passar till någonting alls.


Vi fick jobba hårt hela fredagen med att dricka vin (phu!) och testa några av våra viner med mat eller snarare råvaror som är erkänt svåra att kombinera med vin. Resultatet är inte helt lätt att tolka. Först och kanske främst så gillare Otto alltid ett naturvin bättre än ett Biodynamiskt vilket inte är fallet för mig. Om hypotesen var att orange är bredare och passar till mer märkligt så var skillnaden till slut mindre än vad jag trott. Provningen skedde utomhus vid lunchtid i lätt solsken och 12 grader... Skalan vi använde = nix (0p) – så där(1p) - bra(2p) - fantastico! (3p) Vi testade Simonis Pinot Gris (Biodynamiskt), Lissner .G (Naturvin) och Binner Si Rose (Naturvin).

Kapris – Bättre än väntat och Si Rose var fantastico

Granatäpple – Jämt mellan Pinot Gris och SiRose men .G fantastico.

Gravad Lax – Väldigt bra rätt över men Pinot Gris fantastico

Rädisa – Pinot Gris och Si Rose sådär och .G fantastico

Ingefära – Bra Pinot Gris och .G och Si Rose fantastico

Kimchi – riktigt bra rätt igenom och Si Rose på topp.

Färsk Kålrabbi – bra med Pinot Gris på topp

Kronärtskocka – nja men SiRose var bäst

Tomart - .G på topp

Oliv (Ottot gillar inte oliver) jag tyckte det funkade bra och Si Rose på topp.

Senap – Pinot Gris fantastic övriga ok.

Citron – oväntat nog fantastic på alla tre

Att dom här vinerna har energin och smakbredden att klara lite svåra kombinationer där tex kraftiga rödviner går bet visst vi naturligsvis  men att vinerna skulle klara dessa ”Vinantagonister” så bra överraskade oss. Vinerna är på nåt sätt gränsöverskridande i att de klarar en sådan bredd av smaker; inlagd mat, råa smaker, sälta lika bra som sötma, tannin-älskande proteiner lika bra som syrälskande grönsaker och de tar heta kryddiga smaker lika bra som milda, feta…….men nu var det alltså till skörden och rotsakerna som vi skall välja vin - så påt’ igen!

Först en pumpasoppa från kocklandslagets kokbok. Pumpa schrlottenlök, vitlök och grönsaksbuljong. Kryddning salt, mynta och kummin. Otto hade .G som klar favorit “fantastico” sedan SiRose som “bra” och Pinot Gris “sådär”. Jag hade jämt mellan Pinot Gris och SiRose “fantastico” och .G som “Bra”. (Sedan är vi ju bortskämda med den allmänna nivån på vinerna ︎).
Till rostade rotssaker (Potatis, morötter,palsternacka, persiljerot, rotselleri, chili Aji Bianco, fänkål, purjolök, scharlottenlök) hade vi båda SiRose som ”fantastico”. Otto hade .G Som ”fantastico” och jag hade Pinot Gris  som ”fantastico” så där skiljde vi oss åt i vår smak men alla tre är väldigt drickvänliga till mat av den här typen så det kanske är hugget som stucket. Eftersom chili ligger mig varmt om hjärtat så matchades den hemodlade Aji Bianco bäst av SiRose.

 ︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat