AKTUELLT

NU FINNS VI PÅ NATURVINSGUIDEN! 

Inlägg no. 16

2020-09-11Vi blev uppmärksammade på Mats Eric Nilssons presentation av naturviner på SVT morgonteve av Bernt i Sävedalen och så öppnades en tråd att följa.


Vi blev medlemmar i ”Äkta Vara”, en ideell förening i syfte att stävja missbruket av kemikalier i våra livsmedel. Härligt med eldsjälar som ideellt driver viktiga frågor och vill förändra!

”Äkta Vara” driver också ”Naturvinsguiden” med samma syfte, specifikt för vin. Eldsjälen som varit vår kontakt heter Björn Bernhardson och allt funkar snabbt och enkelt, utan avgifter bra även för en småskalig vinimportör!


Kriterierna för att få synas på Naturvinsguidens sidor är enkla; Odlingen av druvorna ska ske med ekologiska eller biodynamiska metoder. Jäsningen ska enbart ske med den naturligt förekommande jästen. Ingen manipulation av musten eller vinet är tillåten. Inget annat får tillsättas än en begränsad mängd sulfit. Det färdiga vinet får innehålla max 50 mg/L sulfit total mängd.

Den standard för Naturvin märkning som man nyligen bestämt i Frankrike sätter gränsen för sulfit på 30mg/liter så kanske att 50mg är lite högt. Å andra sidan finns en tydlig symbol (SO2 överstruket)på varje vin där inget sulfit är tillsatt och då ligger de ju en bra bit under de tillåtna 50mg.

Sulfit är kanske den enskilda tillsatsen som diskuteras mest just nu i vinvärlden. Som Marie i Linköping menade efter att ha läst Mats Erics böcker – skall man verkligen dricka nåt med massa gift i sig?

Fermenterade livsmedel är på uppgång igen. De har varit en nödvändighet för mänskligheten överlevnad. Som Sandor Ellix Katz skriver är det ”ingen uppfinning utan ett samexisterande mellan människa och bakterier”. Vin är en fermenterad dryck och gör man den i samklang med naturen och avsäger sig möjligheten till ett ohållbart högt uttag så kan man skapa stabila viner som naturligt inte håller sulfitmängder över 30mg/l.

Vi har nu Christan Binners viner S’Gelt och SiRose samt Maison Lissners Gewürztraminer Muschelkal, Riesling Wolxheim och .G publicerade på Naturvinsguiden. Med det hoppas vi att fler konsumenter får möjlighet att läsa om dem och kanske välja dem eller något annat av de bra alternativen som finns hos Naturvinsguiden. ︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat