MAT & VIN

KANTARELL SÄSONG! 

Inlägg no. 15

2020-08-31Nu är det äntligen kantarelltider! En del har sina svampställen i butiken andra i skogen. Det ser dyrt ut när man ser prislappen i butiken med ett kilopris på två hundra kronor. Som tur är finns kantareller gratis i skogen. Den finns nästan överallt där det finns blandskog och man koncentrerar sig på att se dem, - Det är faktiskt inte så svårt säger jag som är en riktig nybörjare på området. Bäst av allt är att man kan dricka både rött och vitt vin till kantarell. Så länge det är fruktigt och inte alltför fylligt eller tanninrikt så går det alldeles utmärkt. Jag tror säkert det kryllar av kantareller i skogarna i Alsace för Alsacevinerna är som gjorda för kantarellrätter!

Det kanske är tillagningssättet eller sammanhanget som får avgöra valet av vin. Tycker man tex. att det är höstligt och vill dricka ett rödvin så är det bara att välja en fruktigt Pinot Noir och servera det lite kallt. Skall man äta kantarellerna som förrätt kanske man vill börja lite lättare med ett vitt vin.

Mitt spontana första val är nog ändå vitt. Steker man kantareller och lägger på ett surdegsbröd så kanske man skall leta efter ett vitt fruktigt med lite sötma. Gör man nåt’ krämigare med grädde så kanske ett friskt syrligt Riesling är på sin plats och till en lite kraftigare kantarell rätt rekommenderas ofta ett vitt fatlagrat vin.

Men det går även bra med ett orange eller vitt naturvin, tänk bara på att undvika riktigt kraftiga eller fylliga viner, viner med mycket strävhet - de tar död på kantarellsmaken. Ett annat tips är att droppa i några droppar vinäger i stekpannan så gifter det sig ännu bättre med sötman i vinet, om du valt ett sådant.

Jag har valt fyra kantarellrätter med vin förslag men som sagt man behöver inte alls låsa sig vid mina val håller man sig resonemanget ovan så går man inte fel!

Kantarellmacka

RECEPT NO. 1


Rensa kantarellerna och borsta dem rena. Dela större svampar, de små kan vara som de är. Värm en stekpanna till medelvärme och lägg i svampen. Nu skall kantarellerna avge vatten Ibland kan man behöva starta processen genom att hälla i lite vatten, bara en matsked ungefär.

När vätskan kokat bort så klickar du i lite smör och steker svampen i några minuter eller tills det börjar ”knäppa” i den. Salta och peppra och droppa i lite vinäger. Lägg Svampen på en macka och njut. Om du vill kan du sätta ned en dillkrona upp-och-ned medan svampen steker. Du kan också steka med schalottenlök och lite vitlök. Bred leverpastej på brödet och du får en kraftigare kantarellsmörgås. Stek lite bacon och blanda med svampen, bred med färskost och krydda med persilja så har du en nattmacka tjöta! -Det finns hur många sätt som helst…Surdegscrostini med bondbönor och kantarell

RECEPT NO. 2


 • (12 st baguett crostinis)

 • 1 surdegsbaguette

 • 1kg bondbönor(ca 250g rensade och förvällda)

 • Dill, hackad

 • 300g färska kantareller

 • Smör

 • Vinäger

 • Salt och Peppar

 • 1 msk finhackad rödlök


Sprita bondbönorna och förväll i lättsaltat vatten i ett par minuter. Skala av den vita hinnan på bönorna när det svalnat lite. Stek bönorna snabbt i smör, blanda i dill och mosa med gaffel eller potatisstöt. Stek kantarellerna. Droppa i lite vinäger , salta och peppra. Skär baguetten lite snett. Rosta och bred på lite smör. Lägg på bondbönorna, sedan svamp och toppa med lite, lite rödlökshack. Pizza bianca med kantarell

RECEPT  NO. 3

 • 5 dl kantareller

 • Smör, schalottenlök, salt och peppar

 • 1 msk japansk soya

 • 2 msk crème fraîche

 • 1 tsk fransk senap

 • Persilja

 • 2 smördegsplattor

 • Västerbottenost

 • Sätt ugnen på 200grader.


Rensa och stek kantarellerna (se kantarellmacka) med löken vänta med att salta. Peppra, tillsätt sojan, crème fraiche och senap. Hacka persiljan och strö på.

Tina smördegs plattor. Kavla ut till en större pizza ca 33cm och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Fördela kantarellblandningen jämnt över pizzan och grädda i ugnen 10–15 minuter. Sprid rikligt med västerbottenost över pizzan.Lite kuriosa om vin och Svamp

Vet inte om det är sant men det sägs att svamp kan innehålla ämnen som begränsar kroppens förmåga att bryta ner alkohol vilket kan leda till värmekänsla, hudrodnad, huvudvärk, svettningar och hjärtklappning. Har hört liknande om Alkohol och Skaldjur men alltid trott det berott på mängden… (skaldjur alltså ︎ )

︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat