MAT & VIN

THE RETURN OF SPARRIS

Inlägg no. 14

2020-05-28
Vi har fått lite olika frågor kring det här med vin och Sparris och Vin kopplat till senaste inlägget på Instagram så jag tänkte utveckla det lite.

Det finns Vit-, Grön- och Lila sparris beroende på hur den odlas.  Vit sparris odlas i mörkret, under ett lager av jord. När man tillagar den så skalar man stjälkarna, kokar i knappt tio minuter och då den riktigt smälter i munnen.  Lila sparris, vars topp har trängt igenom kullen av jord för att få en glimt av solen kännetecknas av lite mer struktur och en fruktigare smak.  Till sist, den gröna sparrisen, som växer i friluft, har ytterligare mer struktur, och krispighet och  en uttalad grönsakssmak. Det finns också en vild sparris med en tunn stam och med en distinkt doft och en antydan av bitterhet.

Att det skrivits mycket om Vin och sparris beror på att den inte är så lätt att kombinera med vin, vilket ju är fallet med många grönsaker men dessutom är såsen som ofta följer med sparrisen inte helt enkel att matcha med ett vin heller. Så om man vill “mycket att göras sig märkvärdig för!” som en Östgöte skulle ha sagt.

Att grönsaker i allmänhet kan vara lite svåra att hitta sitt vin till beror främst på dess uttalade vegetabiliska karaktär, ofta lite bitter, som härdar tanninerna på röda viner och därför blir naturviner mer populära ju mer grönt vi äter.

Men nu till fantastiska vin till sparris!

Flera typer av viner är fantastiskt med sparris. Alla har de gemensamt att de är torra och väldigt aromatiska, ofta med en touch av mineralitet. Deras livliga sida tonar ned grönsakssmaken och den bittra sidan och står i kontrast till krämiga såser som hollandaise.  Vinets dofter och smak adderar komplexitet till sparrisens grönhet.

Vad skall man då konkret välja för vin?

Torr muskat från Alsace rekommenderas ofta tack vare sin blommiga och fruktiga sida utvidgar smakupplevelsen.  Muscaten i Alsace är välkänd men sällsynt, och framför allt verkar det svårt att göra ett bra balanserat muscatvin. Jag tror personligen att biodynamisk eller naturvins odling hjälper till med balansen och tåligheten under sommarens värmeböljor är avgörande för att inte få för mycket av det goda. Prova gärna Med Luc Fallers Muscat vielles vignes 2018.

Andra livliga torra vita viner från tex Alsace eller för den saken skull Sancerre eller tex tyskland kan också fungera men tänk på att livfullheten är viktig för att stå emot sparrisen om det i vin smakbeskrivningen står ”rökig” ”buksbom”, ”ormbunke”,  så kan det vara bra för att få till lite  ton-i-ton smak med sparrisen.  Undvik alltför sofistikerade, komplexa, gamla viner.

I slutändan så kanske man väljer vinet till mer än bara sparris-rätten som kanske är en förrätt. Och då kan man absolut gå på andra torra viner från tex Alsace eller om det är mycket smaker i kombination och grönsaksrätter ett Naturvin tex från Binner eller Lissner.  

Smaken är som baken menmen halva nöjet är att prova nytt!


︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat