OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, RIESLING FRUEHMESS
ALSACE AOC, 2018


316krSå här beskriver vinodlaren själv vinet: ”a generous structure with minerality and salinity. It’s a wine to drink now but has the possibility of aging."

Vinet kommer från Luc och Myriams kanske bästa läge där vinstockarna är över 60 år gamla. Jordmånen är extra lämplig för Rieslingdruvan och vinet är välbalanserat med mineral, fruktsötma och friskhet. "Allt man förknippar med ett gott Alsace vin, förstås!"

kompletterat med citat från RekoVin Community provning tycker vi beskriver vinet väl; ”Mineral, Petroleum, Äpple och fin syra” ”Gott” ”Det har allt jag förknippar med ett gott Alsace vin” ”Fruktsötma och honung” ”Mmm komplexitet och tyngd!” ”Lång god eftersmak”  Tillsammans med mat; Fisk med gräddsås, ugnsbakad Piggvar med smör och grädde, Ost eller whatever!


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Vitt, klart

Druva:
Riesling

Årgång:
2018

Alkohol:
14,0% Vol.

Socker:
3,4 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,7 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
 45 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
450g

Vikt full flaska:
1200g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Druvorna till detta vin växer på Gårdens kanske bästa vinläge. Läget heter som vinet; Fruehmess och jordmånen anses extra lämplig för just Rieslingdruvan. Vinstockarna som  växer här är över 60 år. Dom ger en liten skörd men i det närmaste perfekta druvor i balans och av mycket god kvalitet. .

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION