Ekologiskt, Biodynamiskt, Naturvin


Det finns lagstiftning och certifiering för att skydda konsumenten. Lite märkligt kanske att någon vill nåt’ annat men så är det.

I ett konventionellt framställt vin tillåts ca 65 olika bekämpningsmedel, tillsatser och tillväxtmedel. Lagen begränsar och skyddar mot det allra farligaste.

Eu har en gemensam Ekologisk certifiering. Eu-lövet.  Eu har inte velat vara alltför hårda i sin begränsning av vad som skall få kallas ekologiskt vin med rädsla för att de stora vinproducenterna då helt skall strunta i att sträva ditåt, följden är att man kan använda ca 35 olika tillsatser och ändå få kalla sitt vin ekologiskt, skyddet för konsumenten har urvattnats.

Sedan finns det andra frivilliga sammanslutningar med eller utan certifieringar som håller sig till regelverk och filosofier där avsevärt mindre tillsatser används. Biodynamiska viner certifieras av Demeter, en ”Blomma” eller en Demeter logga och tillåter en tiondel av de tillsatser som Eu-Eko tillåter och står för en helhets och småskalighets filosofi. För att få Demeter certifikat måste gården först vara Ekologiskt certifierad. Naturviner är odlare som bekänner sig till en filosofi att tillsätta och påverka så lite som möjligt, är Eu-Eko certifierade (de seriösa) men kommer från en övertygelse att de konventionella vinerna har spårat ur.

Hos RekoVin representerar vi små odlare som är antingen Biodynamiskt certifierade eller Naturvinsodlare vi besökt och på plats fått se hur de lever sin filosofi och är minimum Eu-Eko certifierade. Vi tror att små familjegårdar tar ett större ansvar för det dom gör i avsikt att ge vidare till kommande generationer.

In i anoraken….

Biodynamin grundades i början av 1900-talet i Tyskland. Det första jordbruket som tillämpade principerna för Biodynamisk odling i Frankrike var i Alsace. Vingårdar som tillämpade principerna kom senare jag tror på 60-talet. I grunden ser man gården som en organism som relaterar i balans till sin omgivning inklusive solen, månen och planeterna. Monokultur som ju faktiskt en vinodling är passar sådär in i grundfilosofin och stor gård och biodynamik, hmm knappast egentligen. Styrkan är tror jag omsorgen och helheten och att det faktiskt finns en regelrätt certifiering som ger ett löfte till kunden – Demeter certifieringen. Det finns en alt. Certifiering i Frankrike som heter Biodyvin som också certifierar enligt samma principer som Demeter. Jag har helt underbara historier från odlare som slagit in på vägen att stoppa vansinnet i konventionell/Intensiv odling och kämpat i tio år innan de gått över till biodynamisk odling och då hitta vad dom sökt i form av energi i vinet. Det finns också exempel på topp domainer i tex Bourgogne som gått över till Biodynamisk odling därför att när dom testat är det resultat som övertygat. Grundfilosofin innehåller andlighet (antroposoferna) vilket jag tror en del känner motstånd inför andra omvandlar det till omvårdnaden om detaljer och att förstå sin plats i alltet ”No man is an Island” typ. Det finns många exempel på vin som blivit mycket bättre biodynamiska än innan så det finns en stor potential i biodynamisk odling, men det kostar och är riskfyllt att ställa om. I Europa ökar inresset för iodynamisk odling med undantag för några länder däribland Sverige (Ingen vinodling ?) Det finns en biodynamisk förening i Järna. (www.biodynamisk.se)

Vin har gjorts i våra vingårdar under väldigt lång tid. Under nästan hela den tiden var alla vin Naturviner – det fanns inget annat.

På 1960 och 1970-talet kom tiden då utvecklingen och välståndet tog fart i Europa.  Produktivitetsökning var fokus och skedde inom nästan alla funktioner i samhället, livsmedel, textil- och övrig industri men även inom vinodling. De som då tog avstånd från Intensivodling fick utstå spott och spe och gick miste om ett ökat skördeuttag på upp till 50%. Många vittnar om att när man började med ett litet steg så kunde man inte avstå resten. Började man med konstgödsel, så sökte sig rötterna på vinstockarna till ytan där det fanns näring. Kalciumet försvagade den naturlig syran i druvorna så man blev tvungen att addera syra när man gjorde vinet. Druvorna blev snabbväxande och försvagade så de drabbades av sjukdomar och man blev tvungen att ta till kemikalier för att bota….vi känner igen det från andra områden och lyckligtvis nu när vi har ”råd” kan vi rätta till och göra annorlunda.

Det fanns ”vrånga” odlare som aldrig gick på nymodigheterna men det fanns också dom som aktivt började på en ny våg. Jules Chauvet, forskare och oenolog, vinhandlare delade sina observationer på området med Marcel Lapierre i Beaujolais. Det finns tusen historier som berättar hur de andra odlarna skrattade åt Marcel och hans gäng som började ploga med häst etc. En annan rövarhistoria är att Marcel och hans kumpaner gillade att dricka och att som vinbonde sedan gå upp tidigt dagen efter för att sköta om sina odlingar var ingen höjdare. För att undvika baksmällan gjorde dom en tunna ”rent vin” till sig själva och slapp baksmällan men fick också ett godare vin…vem vet? En annan legend inom naturvin heter Pierre Overnoy, i Jura på gränsen mot Schweiz. Han berättar i ”Raisin 100 grand vins naturelles d’emotion” att han tog över efter sin Pappa och skulle ta till sig allt den moderna tekniken erbjöd. Farsan behöll några rader med Pierres bror. Och hur Pierre än bar sig åt med konstgödsel och alla kemikalier som fanns tillgängligt var hans druvor av sämre kvalitet och med alla tillsatser vid vinifieringen kunde han ändå inte nå upp till sin Pappa och brors vin. -Han la om tvärt! Sedan har Naturvinerna spridits från dessa personer och/eller att andra kommit till samma insikt. Inte att förglömma är att vi som konsumenter idag tycker oss ha råd att betala vad det kostar med ett bättre vin, precis som för hantverksölet, det gjorde vi inte för 20 år sedan.  

Nu exploderar det med den yngre generationen som är mer seriös i sin inställning till hållbarhet. Men det finns också ett element av smakpreferens (Inte smaka alkohol, mer fermenterade drycker, mer smakrika grönsksrätter…) och reaktion emot det etablerade, mot livsmedelslobbyn och de stora kemiföretagen.

Historien riskerar dock att upprepa sig. Nu vill många hoppa på tåget med Naturviner och det faktum att det inte finns någon certifiering för naturviner är ett problem. Många odlare vittnar om att det tog åtta till tio år för dem att ställa om och att få druvor av en sådan kvalitet att det går att göra ett kvalitetsvin utan tex. sulfiter, samtidigt som det plötsligt finns gott om viner som i de stora strukturerna av distributörer, livsmedelskedjor eller sälj monopol kallas för naturviner till låga priser. Fan trot’. Ibland kan tro att människan är oförbätterlig i sin syn på ”allt nu utan ansträngning till låg kostnad”. - Nej mer Small, low , slow!

Många naturvinsodlare är Demeter eller Eko certifierade och avstår ytterligare tillsatser eller påverkan samt tar på sig ett ännu större ansvar för att inte tillsätta eller påverka, mångfald, energi, vattenslöseri, lättviktsflaskor etc. Som tur är finns det ju mycket information att finna idag även om små odlare, Man gör även lab-rapporter på sina viner men en odlare inom EU får inte skriva ut vad det innehåller på flaskan för myndigheterna eftersom man är rädd att då skulle få de stora strukturerna motarbeta certifiering som idé. En odlare som på etiketten skrev ”inget tillsatt, inget borttaget” fick snabbt besök av tullverket som ville att dom skulle ta bort de orden för det kunde ju annars tolkas som om andra odlare tillsatte och tog bort ( ja just det! Phu!). Att söka efter de små och var skeptisk mot de stora strukturerna är väl alltid ett rätt säkert tips.

I grund och botten är det vinodlare som hävdar eller inte sitt medlemskap i Naturvinsfamiljen. Alla är överens om att naturligt vin kommer från vinstockar som är bearbetade Biodynamiskt eller organiskt och vinifieras utan, eller nästan utan tillsatser och påverkan. ”Nästan” beror på en lite tillsats eller inte av sulfiter för att vinet inte skall oxidera. Lite i det här fallet är en väldigt mycket mindre dos än i konventionella viner. Association of Natural Wines (AVN) tillåter max 10mg/l vid laboratorieanalys, (vilket också är den gräns när det i Europa måste stå på flaskan att vinet innehåller sulfiter).


Säg hej! ︎

︎ Jorgen@Rekovin.com - ︎ 0708-201219 - ︎ @reko_vin - ︎EkoCertifikat