OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

CHRISTIAN BINNER, SCARABÉE, GEW-RIESLING-MUSCAT
2016


492krDruvorna till vinet kommer från ett närmast mytiskt Grand Cru läge i Ammershwihr; Kaefferkopf. Jordmånen är av djup granit och sandsten berget är högt och brant och vintockarna växer i sydost läge med perfekt exponering mot solen. Vinodling sker enligt biodynamiska principer.

Vinet består av Gewurztraminer(60%), Riesling(30%) och Muscat(10%) som skördats och pressats tillsammans, jäst med skalen i två veckor och lagrats 24 månader före buteljering. Inget tillsatt, inget borttaget! Här pratar vi om ett naturvin gjort på ett grand cru läge och en delikat naturvinssmak. 

När vi provade vinet sa vår Community; “mmm vilken doft!!” “Gulorange färg” “Kraftig, tydlig smak" "Söt, god frukt" "Balans mellan frukt, syrlighet och beska" "Ett otroligt gott och välbalanserat orange vin" När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med exotisk mat, ost eller vegetariska rätter; "Gott för sig själv" " Gott till Asiatiska smaker, till ost, till grönsaker"


Mer om Christian Binner ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Christian Binner
Ekologisk certifiering


Färg:
Orange

Druva:
60% Gew., 30% Riesling, 10% Muscat

Årgång:
2016

Alkohol:
14,3% Vol.

Socker:
0,5  g/l Glukos/Fruktos

Syra:
4,5 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
15 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
585g

Vikt full flaska:
1335g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Domaine Christian Binner, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Christian. Även Christians systers familj är engagerade. Arbetar enligt biodynamiska principer.

Ekologisk certifiering:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Att odla vin på ett naturligt sätt "utan skyddsnät" kräver stor noggrannhet och ett brett kunnande. Belöningen är ett vin som ger näring till sinne och kropp, väcker känslor och förblir smältbar, menar Christian.

Vinstockarna på vingården är i genomsnitt cirka trettio år gamla, med några fält på över 80 år! Historiskt ger vinstockarna på Domaine Binner i snitt ca 45 hl/ha (20 till 60 hl/ha), "en normal agronomisk avkastning enligt vår mening" säger Christian.

Gården arbetar enligt biodynamiska principer. "Det som tilltalade mig var att vinodlaren, genom att respektera livets naturliga cykler (växten, jorden, månen, årstider) kan ge jorden och växten maximal välbefinnande. Man utför behandlingar med växter, eteriska oljor och naturliga produkter som vassle eller havssalt. De hjälper inte till att "kämpa" mot mjöldagg eller mögel, men ger vinstocken resurserna att stå emot det!"

Vin:

Kaefferkopf är ett noggrant urval av de bästa terroirerna på sluttningar i Ammerschwihr. Kaefferkopf, eller Tête de Scarabée, är sex kullar som omger byn, vars bästa sluttningar, som ögonen på en skalbagge, klassificeras som Grand Cru. Att det ser ut som ögonen på en skalbagge, eller kanske de magnifika grönblå skalbaggar som kommer tillbaka när bekämpningsmedel allt mer försvinner, gav namnet till grand cru läget. Olitisk kalkjordmån läget vetter rakt mot söder.

Idag återupplivas traditionen att producera ett Grand cru vin där flera olika druvor blandas i ett unikt Grand Vin, unikt i Alsace för Kaefferkopf och Bergheim. Gårdens urgamla Muscat-rankor, används därför i sammansättningen "Cuvée l'Originel du Grand Cru Kaefferkopf", skördade, pressade och lagrade tillsammans med Gewurztraminer och Riesling. Scarabee är just det! men skalmacererat till orange, vilket naturligtvis inte vinlagarna i Alsace kan tillåta, kul va!

Skörden av fullt mognade druvor sker för hand och sorteras noggrant av teamet direkt på gården. Skonsam och långsam pressning, en sval, hälsosam och ren (men inte desinficerad) källare, lämpliga och regelbundet oljade fat, ger gården de rätta förutsättningarna för att producera ett naturligt vin utan konstgjorda interventioner. Inget jästpulver eller bakterier, enzymer, bentonit, sötning, surgöring eller strippningsfiltrering används.

Druvjuicerna jäser vid låg temperatur och i sin egen takt, i flera månader vid behov. Vinet mognar på fin jästfällning, främst i hundraåriga kedjetunnor, en del på fat beroende på volym. Med undantag för undantag är vinerna varken sulfaterade eller filtrerade före buteljering efter 11 till 36 månaders lagring. Slutligen lagras vinerna i ytterligare 3 år i genomsnitt, innan vi får dem.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION