CHRISTIAN BINNER


︎


“INGET TILLAGT INGET BORTTAGET”


Christian Binner i Ammerschwihr är en gård som sticker ut. Redan Pappa Joseph tog avstånd från Intensivodling, säkert inte utan att få betala ett pris för att våga vara annorlunda. Christian har tagit vid och skruvat till det ytterligare.  Gården odlar utan syntetiska medel och praktiserar Biodynamiska och fysioterapeutiska principer. Christian har det med sig sen barnsben och han går i bräschen för att driva Naturvins filosofin framåt. Att driva utvecklingen skall inte ses som att ta till sig tekniska hjälpmedel för att effektivisera eller jämna ut kvaliteten mellan åren , nej vi pratar om levande vin och levande människor och man tänker alltid miljö, hälsa och helhet för vinet och människan i sin miljö och omgivning.

Christian har byggt en ny vinkällare som till utseende påminner om Le Corbusiers ”Ronchamp” men det var inte därför han byggde den. Första steget för ett bra giftfritt vin är att ha balanserade druvor av god kvalitet men sedan måste man också ha rätt förutsättningar i källaren för att kunna göra ett Naturvin som är stabilt. Christian såg också till att ha plats nog för att lagra vinerna tills de har stabiliserat sig och är redo för oss vindrickare. Inget tillsatt och inget borttaget är ett sätt att beskriva filosofin. Det har man skrivit på etiketten och då fått myndigheterna på sig för att det indirekt pekar på att de konventionella odlarna tillsätter och trixar med sina viner (Det var ju just det ja! ”Phu”).  Han driver projekt för att hjälpa andra att konvertera till naturvin och det verkar finnas en outtömlig lust att testa nytt och testa gränser. Kanske är det en av ingredienserna när man skäll definiera husstilen. Att det är torra aromatiska viner är klart och den har smakpaletten för Naturvin men kanske också att husstilen är väldigt bekväm med variation och inkluderar spänning och överraskning.

Si Rose är vinet är inspirerat av tider då även vita druvor låg kvar i jäsningen och gav smak och färg åt vinet i tex Italien, Croatien och Georgien. Julia som är cavist på gården har med hjälp av en kvinnlig sommelier och en kvinnlig grafisk designer skapat ett vin som är kraftfullt friskt, doft av Rosor och Tangerin och inte utan viss beska i smaken.  

Binners insta ︎
Binners hemsida ︎
Binners ekocertifikat ︎ 

︎TILLBAKA


Foton: Otto Karlsson