OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

Niklas Rückrick ger oss en provning, maj 2023.


RÜCKRICK
ÄR HÄR!

Äntligen nytt vin från en ny odlare! Det händer inte varje dag. Vi är nästan sjukligt noga innan vi väljer att ta upp någon ny. Det är viktigt att ni ska kunna känna er helt trygga med det ni kan köpa från RekoVin, med respekt för det våra existerande odlare gör vill vi absolut att en ny odlare skall följa samma goda principer och vi är små så vi har inte pengar att expandera så fort. Vi gillar och respekterar Liten-Låg-Långsam som hållbart mantra.

Noga ja, Man blir förvånad över hur många odlare som drar sig ur när vi ställer som krav att transparant dela allt ifrån certifikat och labbrapporter med er på rekovin.com. Dom kan till och med uttrycka att dom inte är i den "businessen"  dvs vilken är dom i  då, "fusk businessen"? 

Det är mycket som ska klaffa först ska det vara en liten familjegård. Den ska ligga "nära" Sverige för ett lågt CO2 avtryck. Vi ska gilla varandra, vi ska gilla vinet, vi ska vara överens om att vara fullt transparanta med allt inklusive labbrapporter.

Vår styrka är att vi kan vänta. Vi har väntat ett på vinet från Niklas Rückrich sedan i Maj 2023 och det var osäkert om vi skulle få någon tilldelning. Niklas viner är super populära och efterfrågade i hela världen efter en succé debut med första årgången 2021.  Vi besökte Niklas på gården i Eckelsheim, vinet sopade undan marken under våra fötter! Niklas förklarade att allt var slutsålt och intresset för hans andra årgång var mega stort, men kanske skulle det räcka till lite för "gamla Sverige" också.

Niklas visade oss omkring vinbergen på en skitblåsig dag...
Våra förhoppningar var tända, vi höll kontakten och när det var dags att allokera andra årgången fick vi lite vin till Sverige. Vi angav som första prioritet att få Ruländer; ett orange snyggt fruktigt, kryddigt vin. Som nummer två på listan stod  en liten tilldelning av Chardonnay (Som Niklas höll högt när vi provade i Maj 2023) och en liten tilldelning Spätburgunder/Pinot Noir och det var det vi fick!

Att döma av reaktionerna från dom som provade Ruländer på Avskalat i Göteborg så valde vi rätt. Vinerna är anmälda och accepterade av systembolaget för lansering den 29 April. Vi tänker en Release fest på Skeppet GBG den 26:e och vi hade smakpanel den 23:e. så det har fått gå lite snabbt nu på slutet.

När vi smakade vinerna med panelen fick vi ungefär dom här orden i protokollen:

  • Ruländer - ”Ljus Orange färg” “Frukt, grapefrukt och lite bränt socker i doften" "Frisk, rak, lång smak ". "Gott på egen hand, väldigt gott till mat bästa vinet!" "Till råkost, en matig sallad, pizza, småplock eller ost".

  • Chardonnay - ”Rak lätt men kraftig smak", ”Många olika smaker och dofter" “Grönt, mognadstoner, smörigt och lite ek" , "snygg balans mellan friskheten och fruktsötman" "Vinet andas kvalitet rätt igenom!" "Absolut till mat", "Fisk med en gräddig sås, krämig potatisgratäng eller ost"

  • Spätburgunder -  ”Lätt hallonröd färg"  “Spritsigt" "Fin friskhet och struktur, lite svaga tanniner" "Det känns att det är ett Pinot Noir från ett kallt klimat med vitvins tradition" "God rund, frisk smak av söta bär" "Lätt men karaktäristisk smak" "Bästa vinet!". "Gott för sig själv men även till det mesta i matväg, tål nog både kraftig och smakrik kryddig mat".

Du kan läsa mer om du följer länkarna till respektive vins sida i butiken.




Naturvinlåda: “Niklas Rückrich”

Vi har satt ihop en vinlåda med alla tre vinerna. Det blir ju lite mindre frakt utsläpp per flaska på det sättet och lite billigare blir det också.  Länk till lådan hittar du här!

Bakom vinet står Niklas Rückrich som är fjärde generationens vinodlare på gården i Eckelsheim. Niklas brukar 2 av gårdens 14 hektar naturligt och gör eget vin sedan 2021. Niklas har testa sig fram i källaren redan långt innan han gjorde sin första årgång i eget namn.  Han vet redan nu vad som i vingården och i källaren, ger ett vin som han själv älskar att dricka. Men när vi gick i vinbergen visade han en passion också för att odla naturligt. Även om Niklas hade ett åtagande efter vårt besök så kunde han inte rusa över det viktiga som sker på vinberget. Vi gick runt, säkert två timmar och fick en känsla för arbetet som görs men också det karga och kalla klimatet, jordmånen, vinden och utsattheten på kullarnas sluttningar. Allt de här, kombinerat med viljan att smaka nytt för att lära och att resa runt och visa upp sig och sitt vin har skapat en hype runt Niklas och hans vin.

Niklas började jobba mer seriöst på gården när han var 18 år och hade slutat skolan. En lärlingsutbildning som vinmakare satte fart på nyfikenheten och efter att ha avslutat dagen som lärling "jobbade" han vidare hemma på gården och började testa. Han gjorde experiment viner för att få erfarenhet av att framställa viner som han själv gillade. "Jag gjorde projektviner, för att se vad som var möjligt och för att hitta min stil av vinframställning" berättar Niklas.

2018 började studier vid Vinuniversitetet i Geisenheim. Teori blandades med praktik men kanske ännu viktigare för Niklas var att han kom i kontakt med naturviner. "Jag och min kamratgrupp började göra en massa provningar och vi började alla älska en värld av naturviner" Berättar Niklas. "Viner som inspirerade oss var till exempel Salamander av Andreas Tscheppe, Ex Veros av Wertlisch (otroligt banbrytande för oss, särskilt 2012 Ex Vero 3). Andra viner och odlare som inspirerade var viner från Jura (Labet, Bornard, Domaine de la Tournelle) och även från De Moor i Chablis. Det blev en ögonöppnare för Niklas. Genom att prova nya naturviner under utbildning blev han övertygad om att det var i den riktningen han ville gå med sitt eget vinmakande.

Tillbaka på Gården efter utbildning och praktik så började Niklas att ändra på saker både i vinfälten och i källaren. Allt för att få sina viner att smaka som dom han själv älskade att dricka. För två år sedan gjorde han omställningen i odlingen för att 2025 bli certifierad ekologisk. Från några odlingslotter plockar Niklas druvorna och gör vin, under eget namn. Första årgången 2021 gjordes på druvor från ca 1 hektar odlingar, 2022 från 2 hektar. "Jag lägger ner mycket arbete för hand på mina vingårdar, plockar druvorna för hand, efteråt krossar jag dem med fötter eller jäser dem på skalen. Efter pressning hittar musten till faten för spontanjäsning. Jag lämnar dem minst 11 månader på jästfällningen, för att avsluta alkoholhaltig och malolaktisk jäsning och genomgå naturligt alla mikrobiologiska processer" säger Niklas.

Årgången 2022 tappades på flaska i mitten av augusti och sedan fick vinerna vila ytterligare 6 månader innan Niklas släppte dem till försäljning i slutet av Mars. Eftersom intresset varit så stort gick han ut med en förfrågan över hur mycket vin vi importörer och handlare ville ha, sedan fick man en del av sitt ursprungliga önskemål, så att så många som möjligt ska kunna dricka hans viner. Vi tycker ändå att vi är lyckligt lottade som fick både av Ruländer(Pinot Gris) som var vår nummer ett, men också en lite tilldelning av Chardonnay, Niklas favorit och Spätburgunder (Pinot Noir).

Vinmakningen är minimalistisk. Alla viner är oklarerade och ofiltrerade. De flyttas bara en gång för att göra den slutliga cuvéen/blandningen av fat. Vinet buteljeras med hjälp av gravitationen, ingenting avlägsnat, ingenting tillsatt förutom ibland lite svavel 5-10 mg/l till några fat som har det lite kämpigt. När det gäller svavel är Niklas inte dogmatisk. Han tittar på varje årgång och varje fat och smakar av om det finns behov av svavel beroende på hur vinerna utvecklas. Om det till exempel finns det en Chardonnay och 2 av 7 fat är i behov av lite svavel, men de andra 5 klarar sig bra utan, så tillsätts bara lite svavel i de fat som behöver det, typ 5-10mg/l. De färdiga vinet, när faten har blandats slutar därför med riktigt lågt totalt svavel. Du kan alltid utläsa svavelhalten i den tekniska informationen på rekovin.com/butik eller om du vill följa länken till den bifogade labbrapporten i butiken. Enligt Niklas finns det årgångar som har en svagare mikrobiologisk stabilitet och årgångar som klarar sig helt på egen hand. I slutändan vill jag vara hållbar när jag tänker på CO2 och alla resurser jag använder för att producera vin. Det minst hållbara för mig är då om jag lagt ner alla resurser för att sedan ett fat blir vinäger istället för vin.

För mig är det verkligen viktigt att vinerna uttrycker sitt ursprung, så jag behöver friska jordar, friska druvor, mycket handarbete, och dessutom, enligt min mening, är den verkliga nyckeln till gott vin tid! Säger Niklas.

Gårdens odlingar ligger i den västligaste delen av Rheinhessen vilket innebär ett svalare klimat jämfört med andra delar av Rheinhessendalen. Till exempel skördar vingårdarna i övriga Rheinhessen (nära Rhen) cirka 1 till 2 veckor tidigare. Det svalare klimatet gör det möjligt att producera fräscha och raka viner med en fin syra som passar perfekt till den unika mineraliska, vulkaniska jord av porfyr som finns i jorden på vinodlingarna. Mineralen tillför en fin komponent av salthalt och kryddighet till vinerna, avslutar Niklas. Sen blev det provning på den vackra gårdsplanen i Eckelsheim.

Super taggade över att äntligen kunna dela med oss om Niklas och hans fantastiska viner.

Ni hittar vinerna här!

Otto & Jörgen

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION




Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION



Besök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.