OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


Ovan: Biologisk mångfald i Lissners vinodling. Foto taget av Dr. Jan Eckert under hösten 2023

“OPTIMISTISK
 HANDLING”

Tänk vad en sipp Lissner vin och ett snack på Avskalat kan dra i gång…

När vi åkte från Lissner gården i Alsace för första gången, i skitkalla Januari 2020, kunde vi inte sluta prata om stället. Hela resan tillbaka till vår hyrda lägenhet pratade vi om vad vi hade sett, vad vi hade hört och hur det hela fick oss att vilja mer! Bruno Schloegel som driver gården tillsammans med sonen Theo vandrade oss igenom sina viner på ett enormt träbord, tog oss ut bland vinbergen där Bruno visade sin "vildodlings-filosofi" in action. De tog med oss ner till vinkällaren där "levande" viner smakades, Bruno förklarade allt i detalj; från hur den levande jorden och berggrunden påverkar rankorna och druvorna, hur vinrankorna själva, eller med hjälp av svamparna i jorden klarar angrepp, hetta eller frost, hur djurlivet har sin viktiga plats och hur allt hör ihop i slutändan. Ett generöst nio timmars besök som väckte nya tankar och inspirerade…

Spola fram till förra veckan när vi får ett mail från Bruno som tackar oss för att vi har spridit det goda ordet om deras gård. Han berättade då att dom hade fått ett besök av Jan Eckert och hans fru under hösten, när dom tog det fantastiska fotot ovan. De hade besökt Lissner gården inspirerade av det dom smakat och vad vi berättat om Lissner på Avskalat i Göteborg, April 2023. Jan visade sig vara i Göteborg som ansvarig för design på universitetet, design i ett brett perspektiv dvs ”vägar framåt för hälsosamma individer, samhällen och hela planeten”. Besöket öppnade nya ögon för Jan och Bruno tyckte absolut att det fanns nåt' här för oss att dela med oss av. Vi kontaktade Jan och fick hans tillåtelse att dela vidare.  

Så för oss började det på Avskalat i Göteborg i April 2023. Jan Eckert skriver själv "Mitt första möte med Bruno Schloegel ägde rum 2023 och var helt opersonligt i ordets rätta bemärkelse. På en naturvinsmässa i Göteborg hade jag nöjet att prova hans Alsace-viner hos en lokal Importör – viner som talar för sig själva och om Bruno. - Så mycket, att efter en hel dags provsmakning, av cirka fem dussin viner har jag bara hans vin kvar i mitt minne".

För Jan började kännedomen om Brunos arbete och hans viner på Avskalat men i sitt yrke om hållbar design väckte kontakten nåt' annat och han valde att klä sin tankegång i ett inlägg på hans blogg. Då börjar naturligtvis tanken långt tidigare och Bruno blir snarare förverkligaren av teorin. (Vår förståelse)

Jan börjar i frågeställningen om det är någon idé att kämpa. Han citerar Houellebecq (anéantir 2023 s 616 ) ”Jag tror inte att det stod i vår makt att ändra på saker och ting” och kommenterar det som förföriskt, med tanke på hur bekvämt det kan vara att i dagens situation resignera och falla i nihilismens knä. Han skriver att "Det är provocerande och man undrar om det inte är just denna nihilism som är den drivande kraften som bidrar mest till obalanserna på vår planet idag".

Efter ett långt resonemang bland annat med en historisk filosofisk tillbakablick om gränser och gränsers upplösning, natur kontra odling så vänder han tillbaka till nutiden och kommenterar Bruno och hans vildodling på Maison Lissner: Han skriver ”först vill jag tala om ett tredje möte med någon som på sitt eget sätt, mästerligt förstår hur man hanterar mångfalden, dess gränser och dess upplösning.”

Hela Jans text; “Hortopia” hittar ni här: https://janeckert.ch/blog/hortopia-i/ (Just nu är texten bara på tyska men Jan skrev att han jobbar på översättningar till både engelska och franska) men vi gjorde en översättning (nedan) och skrev ett kort referat för att vi tyckte hela sammanhanget bara var så kul.

Ovan: Bruno berättar för oss hur han tänker och vad han gör. Foto taget under vårt första besök till Lissner gården, Jan 2020
Nedan är vår översättning av Jans resonemang i mötet med Bruno och hans vildodlingsfilosofi:

Bruno den planetariska odlaren

Hösten 2023, efter en lång väntan, dök möjligheten upp att besöka Bruno i Alsace och förutom hans viner lära känna honom, hans arbete och hans terroir.

Vilken rikedom av nyanser som breder ut sig framför våra ögon när vi går in i de höstliga vingårdarna runt Wolxheim med Bruno. Oräkneliga nyanser, oräkneliga intriger radas upp efter varandra, tycks smälta in i varandra, och ändå är de exakt separerade från varandra på det alemanniska sättet (en del av den elsassiska kulturen). "Du kan känna igen mina rutor på deras särskilt mogna färg", förklarar Bruno, "en av anledningarna till detta är att jag inte avlövar vinrankorna och ger dem möjlighet att utveckla druvorna till full mognad." Detta har i sin tur att göra med den biologiska mångfald som Bruno försöker främja på sina vinodlingar genom att ge andra växter utrymme mellan vinrankorna – vilket vi skulle få veta senare.

När vi tittade närmare på en av Brunos intriger blev samspelet mellan gränsdragning och upplösning av gränser ännu tydligare. Jämfört med granntomterna med sina prydligt separerade vinrankor växer Brunos vinrankor i en gemensamhet av jordmån, växter och de otaliga djur som lever där – en vild växtlighet, kan man tycka. "Vin sauvage – vin vivant", säger Bruno.

Den konkreta utgångspunkten för att vara med och forma framtiden blir tydligast för mig när jag återigen ser tillbaka på Bruno Schloegels dröm och hans implementering av vildodling i Wolxheim. I hans verk blir inte bara Hortopia (Trädgården i dess vidaste bemärkelse, en andlig och fysisk plats för drömmar och mönster för att styra evolutionens till stor del oförutsägbara vägar in i en optimistisk framtid.) konkret för mig, utan också Maldonados uppmaning till optimistisk handling.(transformativ handling genom positivitet, vilket å ena sidan kräver konstant "observation baserad på en kritisk anda" (Maldonado, Obrist, 2010).– positivitet och designhandlingen, rotad i det faktum att vara levande.




Som ni förstår är det mycket av Jans Blogg som vi utelämnat när vi hoppar direkt på slutsatsen och den praktiska tillämning som Jan hittar i Brunos Vildodling. Vill ni fördjupa er så följ länken ovan eller planera ett lite besök hos Bruno och Theo på Lissner gården i Alsace. Våren där är fantastisk! Poängen är kanske att det är svårt att sluta prata när man väl börjar beskriva Lissner gården… Det är en stimulerande plats som ligger på framkanten av hållbar vinodling och Bruno och Theo är sanna kämpar för biologisk mångfald i mycket större utsträckning än dom flesta andra vinodlare. Det är en plats vi helhjärtat rekommenderar att ni försöker besöka någon gång. Denna entusiasm följer med oss till naturvinsfestival Avskalat, som vi har vart med på i tre års tid! Vi har alltid med oss ett vin från Lissner gården och det blir alltid ett vin som folk ställer frågor kring. Brunos djupa filosoferande kring vinvärlden och verkställandet av deras “vildodlings” filosofi är definitiv något man blir nyfiken på. Bruno och Theos viner och deras berättelse uppmuntrar engagemang och en naturlig upptäckarlust och i Jans termer "uppmaning till optimistisk handling".

Super kul att höra att vi spelade en pytteliten del i att hjälpa människor skapa nya förbindelser, och ursäkta upprepningen, men tänk vad en sipp Lissner vin och ett snack på Avskalat kan dra i gång…

Tack till Jan som lät oss använda hans foto (och text) och tack till Bruno som uppmärksammade oss på det Jan skrivit men framförallt: För det ni gör!

-

Jan Eckerts hemsida: https://janeckert.ch/blog/

Lissner gårdens hemsida: https://lissner.fr/

För er som läst så här långt och undrar vad som inspirerar allt detta; ni hittar Lissner gårdens viner här. Vinet som Jan fastnade för på mässan var detta: Lissner, Wolxheim Riesling.


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION




Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION



Besök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.